Sastojci:
5 paradajza,
400 g riže,
0,5 l gustog soka od paradajza,
2,5 supe od povrća,
100 g rendanog žutog sira,
3 glavice luka,
5 kašika suncokretovog ulja,
kašika origana,
so i biber.
Priprema:
- U kipućoj vodi kuhati cijeli paradajz 10 minuta, nakratko ga potopiti u hladnu vodu kako bi ga lakše ogulili, a zatim izrezatii na četvrtine. Odstraniti sjemenke, pa isjeckati paradajz na sitne kocke i odložiti sa strane.
- Na zagrijanom ulju u velikoj tavi kratko propržiti sitno isjeckani luk, dodati kockice paradajza i opranu rižu, promiješati i na umjerenoj temperaturi dinstati dok zrna riže ne omekšaju.
- Sipati polovinu soka od paradajza i polovinu supe od povrća, posoliti, pobiberiti i začiniti origanom. Poklopiti, pojačati temperaturu dok ne prokuha, a zatim smanjiti i kuhati dok tečnost ne ispari.
- Sipati ostatak soka od paradajza i supe i kuhati na umjerenoj temperaturi još 25 minuta uz povremeno miješanje, odnosno dok rižoto ne postane kremast.
- Umiješati sir i kuhati još 10 minuta. Servirati toplo.