Sastojci za biskvit:
1 jaje,
6 dkg šećera,
1 vanilin šećer,
1 burbon vanilija,
10 dkg smokvi,
6 dkg rastopljenog maslaca,
4 dkg glatkog brašna,
4 dkg oštrog brašna,
1/2 praška za pecivo.
Sastojci za kremu:
6 žumanaca,
12 dkg šećera,
1 vanilin šećer,
3 dcl mlijeka,
5 listova želatina,
30 dkg sirnog namaza,
3 dcl vrhnja za šlag,
40 dkg smokava.
Priprema:
1. Jaje, šećer, vanilin šećer i burbon vaniliju pjenasto izmiksati. Dodati sjeckane smokve, maslac, oba brašna i prašak za pecivo. Sve promiješati i staviti u kalup od 28 cm namašćen maslacem i posut prezlama. Peći na 180 stepeni 15 minuta.
2. Želatin namočiti u hladnoj vodi. Žumanca, šećer, vanilin šećer i mlijeko pjenasto mutiti na par do 75 stepeni. Dodati prethodno namočen želatin i mutiti na pari još minutu. Toplu kremu polako umiješati u prethodno razrađeni sir i miješati dok ne dobijete glatku smjesu. Na kraju dodati umućeni šlag i sve skupa povezati.
3. Izliti u kalup preko biskvita i ostaviti da se ohladi i stegne preko noći. Svježu smokvu izrezati na kriške i položiti na tortu prije posluživanja.