Sastojci:
150 g kesten pirea nezačinjenog,
200 g glatkog brašna,
1 kašičica meda od kestena,
10 g svježeg kvasca,
prstohvat soli,
150 ml mlake vode,
1 kašičica maslinovog ulja.
Priprema:
1. Otopiti kvasac i med u malo mlake vode. Ostaviti desetak minuta da se kvasac digne. U zdjelu nasuti brašno i kesten pire, dodati kvasac i zamijesiti tijesto rukom dodavajući vodu malo po malo. Na kraju dodati so i dalje mijesiti da se dobije glatko tijesto.
2. Ostaviti da se tijesto diže u zdjeli pokrivenoj prozirnom folijom. Tijesto se mora udvostručiti.
3. Dno posude za pečenje obložiti papirom za pečenje premazanim s malo maslinovog ulja.
3. Pobrašniti radnu površinu, te na njoj oblikovati tijesto po želji, prebaciti ga u posudu i peći u zagrijanoj pećnici na 180°C dok ne porumeni (oko 30 minuta). Nakon prvih 10 minuta smanjiti temperaturu pećnice na 150°C da površina hljeba ne izgori.