Sastojci za tijesto:
1 jaje,
50 g šećera,
100 g maslaca,
55 g tahini paste,
6 g praška za pecivo,
100 g glatkog brašna,
185 g oštrog brašna.
Punjenje:
110 g vrhnja za šlag,
115 g bijele čokolade,
8 g praha od limuna.
Priprema:
1. Pjenasto umutiti jaje sa šećerom, dodati maslac i tahini te umutiti u jednoličnu smjesu. Prosijati obje vrste brašna s praškom za pecivo te rukom umijesiti glatko tijesto. Omotati prozirnom folijom pa staviti u frižider na sat.
2. Posuti radnu površinu oštrim brašnom, razvaljati tijesto na debljinu 3-4 mm te kalupom rezati keksiće u oblik po želji. Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni.
3. U posudu na laganu vatru staviti vrhnje za šlag i grijati do temperature od 90 stepeni. Ukloniti s vatre te u vrhnje dodati bijelu čokoladu i prah limuna. Miješati dok se čokolada ne otopi.
4. Ostaviti da se prohladi kako bi se smjesa počela stezati. Zatim mazati jednu polovinu keksića i lijepiti.