Sastojci:
10 jaja,
200 g suhih smokava,
150 g lješnika/oraha,
250 g maslaca,
100 g čokolade za kuhanje,
2 šlag kreme od čokolade,
1 kašika mljevene kafe.
Priprema:
1. Kora: Smokve i lješnjake sitno isjeckati i pomiješati sa osam kašika brašna.
2. Umutiti 10 bjelanjaka sa 15 kašika šećera. U smjesu dodati smokve i lješnjake. Masu istresti na pleh obložen aluminijskom folijom i peći 30 – 45 minuta na temperaturi od 180 stepeni.
3. Fil: Mutiti na pari 10 žumanaca sa 6 kašika šećera. Kada smjesa postane gusta, dodati čokoladu za kuhanje i kašiku mljevene kafe. Nakon što se smjesa ohladi, dodati maslac.
4. Redati koru, fil, šlag kremu.
5. Dekoracija: Tortu posuti isjeckanim lješnjacima ili orasima.