Sastojci:
500 g brašna,
250 ml mlijeka,
malo soli,
20 g kvasca,
100 g šećera,
20 g vanilin šećera,
50 g suhog grožđa,
50 g suhih kajsija,
50 g suhih šljiva,
50 g suhih smokava,
100 g margarina,
šećer u prahu za posipanje.
Priprema:
1. Voće sitno isjeckati i pomiješati. Rastopiti kvasac s mlijekom, šećerom i malo brašna. Posebno pomiješati brašno, so, ulje i vanilin šećer, a zatim dodati razmućeni kvasac i dobro umijesiti tijesto. Ostaviti ga da naraste duplo, a zatim podijeliti na četiri dijela.
2. Svaki komad tijesta razvući, premazati omekšalim margarinom, posuti isjeckanim voćem i umotati u rolat.
3. Rolate potom oblikovati u pletenice, vekne ili oblike po želji i peći sat na 180 stepeni. Pečeni voćni hljeb posuti šećerom u prahu.