Sastojci za podlogu:
120 g lješnika,
250 g mljevenog keksa,
150 g paste od hurmi,
50 g otopljenog maslaca,
1 dl mlijeka.
Za kremu:
2,5 dl tečnog šlaga,
150 g čokolade za kuhanje,
200 g mliječne čokolade,
prstohvat soli.
Priprema:
1. Podloga – lješnike usitniti u blenderu te dodati ostale sastojke. Dodati mlijeka da se dobije ljepljiva smjesa koja se lako može oblikovati. Smjesu utisnuti u kalup za tart veličine 24 cm i ostaviti u frižider dok se priprema krema.
2. Krema – tečni slag grijati dok ne počne ključati te preliti čokoladu usitnjenu na kockice. Dodati so. Nakon nekoliko minuta kremu promiješati da nema grudvica te uliti na podlogu. Hladiti u frižideru nekoliko sati.
3. Tart ukrasiti voćem, posuti krupnim zrnima soli i poslužiti. Po želji, svaku krišku ukrasiti karamelom.