Sastojci:
750 g bijelog krompira,
6 suhog paradajza,
75 g oštrog pšeničnog griza,
150 g brašna,
1 jaje plus 1 žumance,
30 g plus 1 kašika putera,
so,
vezica nane i malo parmezana.
Priprema:
1. Krompir kuhati oko 20 minuta.
2. Paradajz isjeći na sitne kockice.
3. Krompir ocijediti, preliti hladnom vodom, oguliti i dok je još vruć izgnječiti.
4. Dodati griz, sjediniti masu i pustiti 5-10 minuta da naraste.
5. Dodati brašno, jaje, žumance i puter i zamijesiti glatko tijesto. Začiniti solju, dodati paradajz i kratko mijesiti.
6. Od tijesta vlažnim rukama formirati 12 knedli. Staviti puno slane vode da prokuha, ubaciti knedle, skinuti s vatre i ostaviti da stoje 15 minuta.
7. Posuti ih nanom i parmezanom. Odličan su prilog šniclama.