Sastojci:
2 čehna bijelog luka,
50 g maslaca,
50 g brašna,
500 ml mlijeka,
500 g brokule,
75 g cheddar sira,
1 kg karfiola,
2 kriške ciabatte,
2 grančice svježeg timijana,
25 g badema,
maslinovo ulje.
Priprema:
1. Očistite karfiol i usitnite je na cvjetiće. Keramičku ili staklenu vatrostalnu posudu premažite maslacem pa u nju stavite cvjetiće karfiola.
2. Razmutite jaja s kiselim vrhnjem i dobro začinite svježe mljevenim biberom i ribanim muškatnim oraščićem.
3. Zagrijte rernu na 180 stepeni. Pecite karfiol desetak minuta. Tada je prelijte vrhnjem, pospite prezlom, dodajte ribani sir. Zapecite još 5-10 minuta dok ne porumeni i postane hrskavo. Servirajte uz neku gorku zimsku salatu.