Ovo piće nastaje fuzijom đumbira, jabukovog sirćeta, prirodnog zaslađivača, u ovom slučaju meda, i citrusnog voća. Priprema se lako, a rezultat je pravi užitak za sva čula. Važno je istaći još jedan njegov adut, a to su zdravi sastojci, koje naravno možete prilagođavati svom ukusu ili onome što imate pri ruci. Tonik možete čuvati u frižideru i do sedam dana, a u redovima koji slijede otkrijte više detalja, prije odlaska u nabavku.
Sastojci:
četvrtina šolje isjeckanog đumbira,
3 do 4 šolje prokuhane vode,
2 kašike jabukovog sirćeta,
2 kašike meda,
2 kašike limunovog soka, uz dodatak kriški po ukusu.
Priprema:
1. Za početak, pripremite sve sastojke.
2. Operite, ogulite i isjeckajte korijen đumbira, s tim da u slučaju da koristite onaj organskog porijekla, ne morate da uklanjate koru, jer sadrži najviše hranljivih sastojaka.
3. U manjoj šerpi prokuhajte šolju vode, pa dodajte đumbir. Sklonite sa vatre i ostavite da đumbir pusti svoje sokove, za šta je potrebno oko 10 minuta. Za to vrijeme voda će se i prohladiti.
4. Prespite vodu sa đumbirom u teglu zapremine 1 litar, i dodajte preostalu vodu. Zatim sipajte med, jabukovo sirće i limunov sok.
5. Dobro zatvorite, promućkajte i ostavite u frižideru da prenoći.
6. Preporučena dnevna doza je od pola do jedne šolje. Piće poslužite rashlađeno ili uz nekoliko kockica leda