Sastojci:
3 srednje paprike,
1/2 šoljice integralne riže,
3 kašike maslinovog ulja,
4 mlada luka,
2 čehna bijelog luka,
1 šoljica cherry paradajza,
1 očišćena mrkva,
1/2 šoljice parmezana,
so,
biber,
bosiljak.
Priprema:
1. Skuhajte rižu tako da na pola šoljice integralne riže stavite 1,5 šoljicu hladne vode. Vodu posolite te pričekajte dok prokuha, a onda dodajte opranu rižu. Pričekajte da riža prokuha i zatim smanjite vatru tako da riža lagano ključa. Ne dižite poklopac i ne miješajte 15 do 20 minuta dok voda ne ispari.
2. Rižu ostavite sa strane dok ne pripremite nadjev.
3. Mladi luk narežite na kolutiće, a mrkvu na kolutiće pa zatim na četvrtine.
4. Zagrijte maslinovo ulje u tavi te dodajte luk i cherry paradajze. Kada kožica paradajza i luk dobiju laganu smeđu boju dodajte mrkvu koju ste prethodno kuhali oko 10 minuta kako bi malo omekšala. 5. Bosiljak sitno nasjeckajte i dodajte u nadjev.
6. Paprike prepolovite te im očistite unutrašnjost. U svaku papriku stavite 3 kašike nadjeva od riže, posipajte parmezanom te pokapajte maslinovim uljem. Pecite na 200 stepeni oko 25 minuta dok paprike ne omekšaju.