Mahune vanile karakeristične arome su plod orhideje Vanilla planifolia. Orhideja je jedna od delikatnijih i naljepših biljaka na svijetu, a pored toga ima i jestiv plod. Iako cvijet živi samo jedan dan, on ustupa mjesto daljem razvitku mahune.
Mahune vanile beru se ručno, a zatim se suše narednih šest mjeseci. Vanila predstavlja jedan od najskupljih začina na svijetu, odmah poslije šafrana. Vanila koju konzumiramo potiče od orhideje koja je karakteristična za područje Meksika. Riječ vainilla je španskog porijekla, a u prijevodu znači “mala mahuna”.
Ova biljka se danas, industrijski gaji u pet svjetskih oblasti, i svaka vrsta posjeduje određene karakteristike. Najveći proizvođač vanile poznate kao burbon vanila je Madagaskar. Ovu vrstu karakteriše blaga, kremasta i slatka aroma, dok vanila sa Tahitija podsjeća na voće.
Nekadašnji najveći proizvođač vanile, Meksiko, danas je zanemarljiv proizvođač. Vanila se nekad koristila kao protivotrov ujeda insekta, dok je u kombinaciji sa čokoladom liječila nadustost. Korištena je kao lijek za ublažavanje disajnih problema, protiv kašlja, u liječenju stomalnih tegoba, kao i za smirivanje histerije.
Danas se najčešće koristi kao dodatak raznim sirupima, kako bi im obezbjedila podnošljiv ukus.