U slanim jelima najviše se koristi sušena šljiva, posebno u kombinaciji sa junetinom i peradi. Perad možete nadijevati ili obložiti šljivama, a kod pirjane junetine stavite je u umak kako bi on dobio dodatnu punoću.
Sastojci: 600 g teletine od buta, 30 g maslaca, 2 kašičice ulja, 100 g suhih šljiva bez koštica, 80 g celerova korijena, 1-2 mrkve, 80 g luka, 100 ml bijelog vina, 1 vezica peršunova lišća, 2 žličice vegete..
Priprema:
- Teleće odreske potucite batom i pospite vegetom, a zatim ih popecite na mješavini maslaca i ulja.
- Dodajte nasjeckani luk, naribanu mrkvu i korijen celera te suhe šljive. Podlijte vodom i pirjajte dok meso ne omekša.
- Odreske izvadite i stavite na topli tanjir, a povrće sa suhim šljivama usitnite u električnoj sjeckalici tako da dobijete gusti umak. Umaku dodajte malo vode i vino, vratite odreske te kratko prokuhajte.
- Prije posluživanja pospite nasjeckanim peršunom.