Sastojci za palačinke: 1 i 1/4 šolje brašna, 1 i 1/3 šolje mlijeka, 3 jaja, 2-3 kašike otopljenog putera, 3 kašike sitno nasjeckanog peršuna, malo soli.
Za nadjev: 11/4 šolje maslinovog ulja, 4 ljute papričice, 1 glavica crvenog luka, 4 čehna bijelog luka, 500 g gljiva, malo korijandera, so, biber.
Za umak: Kašika putera, 2 čehna bijelog luka, 3 kašike brašna, 3 šolje mlijeka, 1 šolja pavlake za kuhanje, so, biber, korijander, šolja naribanog sira za posipanje.
Priprema:
1. Od sastojaka umijesite tijesto za palačinke na standardni način i ostavite da se odmara najmanje sat. Kad se tijesto odmorilo, ispecite palačinke i ostavite ih sa strane.
2. Za nadjev, u tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte sitno sjeckane papričice i dinstajte nekoliko sekundi, izvadite ih na kuhinjski ubrus da se iscijede od viška ulja pa ih izmrvite rukama. Na istoj tavi dinstajte crveni i bijeli luk dok ne omekšaju, oko tri minute, a zatim ga izvadite iz tave i dodajte izmrvljenim papričicama.
3. Vatru pojačajte pa na tavi pržite gljive dok ne postanu mekane i promijene boju oko pet minuta. Na samom kraju ubacite isprženi luk, papričice, korijander so i biber.
4. Za umak u posudi rastopite puter, dodajte bijeli luk i dinstajte nekoliko sekundi. Zatim dodajte brašno i ostavite da se kratko uprži pa sve zalijte pavlakom i mlijekom. Ostavite da prokuha, stalno miješajući da se brašno ne uhvati za dno posude. Začinite, dodajte korijander i ostavite da lagano krčka nekoliko minuta. Polovinu sosa pomiješajte s gljivama, polovinu ostavite sa strane.
5. Na svaku palačinku stavite po jednu veliku kašiku nadjeva pa ih urolajte kao sarmice ili kao obične palačinke pa ih slažite u vatrostalnu posudu koju ste malo premazali puterom i tankim slojem sosa. Prelijte poslagane palačinke ostatkom sosa, pospite naribanim sirom i pecite u rerni zagrijanoj na 180 stepeni oko 10 minuta.