Sastojci: Kašika maslaca, 2 jaja, 800 g krompira, 300 g brašna, 4 kašike ulja, 100 g prezle, 500 g šljiva, šećer i mljeveni cimet.
Priprema:
1. Krompir ogulite i skuhajte u blago posoljenoj vodi. Ocijedite ga i dobro izgnječite, dodajte maslac i promiješajte te pustite da se ohladi. U ohlađeni krompir dodajte jaja, promiješajte i postepeno dodajte brašno, smjesu premjestite na sto i mijesite dok ne dobijete glatko tijesto.
2. Šljive operite, izvadite im košpice i pospite ih s unutrašnje strane s malo šećera. Površinu pospite brašnom, tijesto razvaljajte na debljinu 1 cm i izrežite na veće kvadrate. Zamotajte šljivu u tijesto oblikujući okruglice. U prokuhalu vodu ubacite okruglice i kuhajte dok ne isplivaju na površinu. U tavu na ugrijano ulje dodajte prezlu i lagano je popržite.
3. Servirajte okruglice od šljiva na tanjir i ukrasite ih prezlom.