Šarena i aromatična foccacia I foccaciu možete napraviti dan prije, a nekoliko dizanja tijesta vrijedit će svaku minutu kada na roštilju svi budu hvalili vašu aromatičnu pogaču zbog koje će zaboraviti na meso
Sastojci: 300 g glatkog brašna, 6 g suhog ili 20 g svježeg kvasca + kašičica brašna, kašičica šećera i malo toplog mlijeka za dizanje 180 ml mlake vode, 2 kašike maslinova ulja, 15-ak rajčica, 2 do 3 grančice svježeg ružmarina, krupna morska so, maslinovo ulje.
Priprema:
1. Aktivirajte kvasac tako da u zdjelicu stavite svježi kvasac, šećer i brašno pa zalijete mlakim mlijekom. Ostavite na toplom da se kvasac diže.
2. U zdjelu prosijte brašno, dodajte mu so, maslinovo ulje, uzdigli kvasac i mlaku vodu pa umijesite glatko tijesto koje se ne lijepi za ruke. Tijesto dobro izlupajte (bacajte iz visine) o podlogu na kojoj ste mijesili, potom ga formirajte u kuglu, prekrijte čistom krpom i ostavite da se diže 30 minuta do sat vremena.
3. Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte uzdiglo tijesto u kvadrat ili krug veličine pleha u kojem ćete peći focacciu pa ga prebacite na namašćeni pleh premazan maslinovim uljem i ostavite da se još malo diže.
4. Pripremite dodatke za foccaciu. Rajčice narežite na pola. Mokrim rukama napravite prstom rupice u tijestu pa u njih ravnomjerno poslažite rajčice i natrgano začinsko bilje. Sve pošpricajte maslinovim uljem i ostavite da se diže još 15-20 minuta.
5. Na samom kraju sve pospite krupnom morskom solju i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stepeni te pecite 25-30 minuta.