Sastojci: 500 g heljde, 6 kapika mljevenog lana, voda, so i biber, maslinovo ulje, 450 g dimljenog lososa, 14 kašika bučinog ulja, 300 grama miješanog matovilca i radiča.
Priprema:
1. Rernu zagrijte na 200 stepeni. Pripremite protvan ili staklenu zdjelu za pečenje i obložite je papirom. Skuhajte heljdu prema uputi na pakiranju pa ocijedite.
2. U veću plastičnu zdjelu odvojite 6-7 kašika heljde i zgnječite viljuškom. Dodajte ostatak i promiješajte. Dodajte lan i posolite te popaprite po ukusu. Dodajte 10 kapika bučinog ulja pa dobro izmiješajte.
3. Heljdu raspodijelite na pripremljenu tepsiju, poravnajte pa pecite od 15 do 20 minuta, ovisno o jačini rerne. Kad počne dobivati boju i koricu, izvadite. Losos istrgajte na veće komade. Lagano premažite ostatkom bučinog ulja i pobacajte komade lososa.
4. Vratite u rernu na još 5-10 minuta dok losos dobije malo boje i koricu. Režite na kocke i poslužite sa salatom začinjenom prema želji.