Sastojci za tijesto: 250 g mekog brašna, 40 g maslaca, 2 žumanjka, 1 dl mlijeka, prstohvat soli.
Za punjenje: 3 jabuke, 1 kašika smeđeg šećera, 1 kašika cimeta, par kapi ekstrakta vanilije, 2 kašike soka od jabuke, 1 kašika gustina/mekog brašna.
Priprema:
1. Omekšali maslac pomiješajte s brašnom dok se ne stvore male grudice, dodajte mlijeko koje ste prethodno ugrijali, žumanjke i so te sve lijepo umijesite. Tijesto stavite na pola sata u hladnjak da odmori.
2. Jabuke ogulite i narežite na sitne kockice te ih stavite u posudu skupa sa šećerom, cimetom, ekstraktom vanilije i sokom od jabuke. Navedene sastojke pržite/dinstajte nekoliko minuta da se okusi prožmu. Ako je “umak” prerijedak možete dodati jednu žlicu gustina da se malo zagusne. Ostaviti 15ak minuta po strani da se prohladi.
3. Tijesto razvaljati tanko, na otprilike 2-3 milimetra debljine i rezati u krugove. Na svaki krug stavite pola kašičice punjenja, navlažite rub tijesta s vodom i zaklopite.
4. Ulje zagrijte na srednje jakoj vatri i pržite mini pite do zlatne boje. Posuti šećerom u prahu ili dodati kuglicu sladoleda i čokoladni preljev.