Sastojci za tijesto: 115 g maslaca, 150 g smeđeg šećera, 1 veliko jaje, 150 ml punomasnog mlijeka, 2 kašike grčkog jogurta, 1 kašika vanilin ekstrakta, 225 g brašna za dizana tijesta, 75 g kakaa, 1 kašičica praška za pecivo.
Krema: 200 g mascarpone sira (ili nekog drugog), 100 ml slatkog vrhnja, 50 g šećera u prahu.
Za ukrašavanje: 100 g bijele čokolade, 50 ml slatkog vrhnja, 50 g grubo rezane pistacije.
Priprema:
1. Rastopite maslac i ostavite par minuta da se ohladi. Miksajte jaje sa šećerom, dok ne dobijete finu pjenastu smjesu (par minuta). Dodajte ohlađeni maslac, vanilin ekstrakt, mlijeko sobne temperature i dvije kašike grčkog jogurta pa sve kratko umiksajte.
2. Zatim u smjesu prosijte brašno, prašak za pecivo i kakao te ručno umiješajte. Rukom formirajte kuglice pa ih spljoštite da da dobijete okrugle keksi promjera 5-6 cm.
3. Posložite ih u pleh na papir za pečenje pa ih pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni 10 minuta.
4. Nakon što ste ih izvadili iz rerne, ostavite ih još kratko na plehu i onda prebacite na rešetku da se ohlade.
5. Mascarpone, vrhnje za šlag i šećer u prahu stavite u posudu pa kratko miksajte dok ne postane glatko i gusto. Ostavite u frižideru dok se keksi ne ohladi.
6. Kad se keksi ohlade, stavite kremu u vrećicu za ukrašavanje i istisnite na jednu polovicu keksa pa spojite s drugom.
7. Bijelu čokoladu otopite na pari, zajedno sa slatkim vrhnjem. Utopite u to gornje polovice keksa i sve posipajte pistacijom.