Sastojci: 2 kruške, 5 žumanaca, 3 bjelanca, po 150 g šećera, putera i čokolade za kuhanje, kašika kakaa, 0,3 dl mlijeka, malo rendane kore narandže, 200 g brašna, kesica praška za pecivo, šećer u prahu za posipanje.
Priprema:
1. Kruške ogulite, očististe sjemenke i isijecite na kockice. Umutite žumanca i šećer pa dodajte omekšali puter i sve dobro sjedinite. Čokoladu rastopite na pari i malo ohladite, a zatim je dodajte prethodnoj smjesi zajedno sa kakaom, mlijekom i korom narandže.
2. U sjedinjenu masu sipajte brašno sa praškom za pecivo i sve zajedno umutite. Posebno umutite čvrst snijeg od bjelanaca pa kašiku po kašiku dodajte uz lagano mućenje prethodno spremljenom tijestu.
3. Tijesto potom sipajte u podmazan puterom i posut brašnom kalup za kuglof i pecite na 180 stepeni oko 90 minuta. Pri kraju pečenja kuglof prekrijte aluminijskom folijom da ne bi zagorio. Ostavite u kalupu 2 do 3 minute, a zatim ga stavite na salvetu da se ohladi. Kada se ohladi pospite šećerom u prahu ili čokoladom.