Sastojci: 200 g riže, 5 dl povrtnog temeljca, so, biber, 3 kašike maslinovog ulja, 1 dl bijelog vina, 150 g vrganja, 1 manja glavica luka, 2 čehna bijelog luka, vezica peršuna, parmezan, maslac.
Priprema:
1. Na maslinovom ulju u dubokoj tavi dinstajte sitno nasjeckane luk i bijeli luk. Kada luk postane staklast, dodajte mu narezane vrganje. Posolite i pobiberite prema želji. Dinstajte vrganje miješajući ih dok ne omekšaju. Tad im dodajte rižu. Promiješajte, a kad se počne lijepiti, podlijte s malo vrućeg temeljca i dinstajte dalje.
2. Kad ispari temeljac, podlijte vinom i miješajte dok ne ispari, zatim opet podlijte temeljcem. Nastavite pomalo dodavati temeljac dok riža ne omekša do željene mekoće. Pazite da se ne raskuha. Prema želji začinite.
3. Kada je rižoto gotov, umiješajte u njega komadić maslaca i dvije kašike naribanog parmezana. Poslužite u dubokom tanjiru i svaki posipajte svježe nasjeckanim peršunom i listićima parmezana.