Sastojci: 50 dkg brašna, 25 dkg margarina, 5 kašika šećera, mala kašičica soli, 1 kašičica praška za pecivo, 1,5 dl jako hladne vode.
Za nadjev: 7 jabuk, 1 limun, 2 vanilin šećera, 6-7 dkg maslaca.
Za posip: 60 g brašna + 60 g šećera
Priprema:
1.U većoj posudi pomiješati brašno, šećer, so i prašak za pecivo pa sitno nasjeckati preko svega margarin. Miksati mikserom sa spiralama dok ne postane mrvičasto. Tada dodati vodu, kratko promiksati pa nastaviti mijesiti rukama ali jako brzo i jako kratko.
2. Tijesto se u ovoj fazi jako brzo umijesi i postane glatko i kompaktno. Podijeliti ga na dva dijela, jedan malo veći a drugi malo manji, omotati svaki prozirnom folijom i pospremiti u frižider.
3. Dok je tijesto hladi oguliti jabuke i narezati ih na tanke kriške.
Pomiješati ih sa sokom jednog limuna te 2 vanilin šećera.
4. Nakon 30 minuta, razvaljati prvo veći komad tijesta na veličinu malo veću od veličine lima u kojem će se pita peći. Lim premazati tankim slojem maslaca pa ga prekriti tijestom. Preko toga rasporediti prvi dio jabuka, posipati potom rukom miješavinu brašna i šećera pa završiti jabukama.
5. Ravnomjerno preko jabuka rasporediti maslac narezan na komadiće. Od drugog dijela tijesta, razvaljati koru iste debljine (3-4 mm) pa izrezati valjkom za tijesto na trake. Složiti ih kao rešetku preko jabuka.
6. Sve skupa premazati mješavnom žumanjka i mlijeka, posipati obilno šećerom i peći u pećnici na 180 stepeni 60 minuta. Pita je gotova kad lijepo porumeni.