Vaša kuharica
  • GLAVNA JELA
  • DORUČAK
  • VEGETERIJANSKA JELA
  • DEZERTI
  • PIĆA
Vaša kuharica
  • GLAVNA JELA
  • DORUČAK
  • VEGETERIJANSKA JELA
  • DEZERTI
  • PIĆA

Američka pita od jabuka: Za svaku priliku i za sve generacije

po Vasa Kuharica 26/01/2018
0
FacebookTwitterPinterestWhatsapp

Američka kuhinja je iznjedrila ovu legenda među kulinarskim poslasticama za svaku priliku i za sve generacije.

Sastojci za tijesto:

2,5 šoljice brašna

250 g (ohlađenog) maslaca

prstohvat soli

prstohvat šećera

½ šoljice hladnog mlijeka

2 žumanca

Smjesa:

800 g svježih jabuka

120 g šećera

korica limuna

šećer u prahu za posipanje

Priprema:

1. Pomiješajte brašno, šećer i so, te mu dodajte komadiće hladnoga maslaca. Pri miješanju koristite metalnu kutlaču ili viljušku kako se maslac ne bi rastopio.

2. Potom ulijte mlijeko te miješajte dok ne dobijete homogenu smjesu.

3. Nožem je razrežite na dva jednaka dijela, omotajte prozirnom kuhinjskom folijom i ostavite barem pola sata u frižideru.

4. Na pobrašnjenoj podlozi razvucite polovinu tijesta u oblik tepsije u kojoj ćete peći pitu, te je premažite žumancem. Napunite je tankim kriškama svježih jabuka, šećerom i koricom limuna.

5. Polovinu druge smjese tijesta razvucite u trakice, ili u identični krug koji ćete izbockati viljuškom kako bi tekućina iz jabuka isparila tokom pečenja.

6. Pažljivo spojite rubove gornjeg i donjeg tijesta, te gornji dio premažite preostalim žumancem. Pecite u pećnici 40 minuta na oko 200 stepeni.

7. Poslužiti toplu uz kuglicu sladoleda od vanilije.

Preporučujemo

Galette s breskvama i ribizlom

04/07/2022

Tart od čokolade

03/07/2022

Savršena krema

03/07/2022

Pita od jabuka i malina

02/07/2022

Popularni desert u SAD: Slavni puding od banana

02/07/2022

Palačinci s preljevom malinama

01/07/2022

Čija puding od kokosa

29/06/2022

Napravite domaću čokoladu

28/06/2022

Desert s okusom sladoleda

25/06/2022

Sladoled s malinama

23/06/2022

Popularno

  • 1

    Ukusni domaći kroasani

  • 2

    Čorba puna zdravlja

  • 3

    Gljive s lukom

  • 4

    Grčka salata sa sardinama

  • 5

    Slane kokos štangle

Oznake

badem banana biber bijeli luk brašno Cimet Gljive grašak hljeb Jabuka Jaja jaje Jogurt kokos Krompir Limun Luk maslac Maslinovo ulje med meso mlijeko Mrkva Orah paprika paprike paradajz Patlidžan pavlaka Peršun piletina prasa Puter Riža sir so tikvice tjestenina ulje voda vrhnje čokolada Šećer šampinjoni špinat
  • Facebook
  • Youtube

avaz-roto press d.o.o. - 2020


Povratak na vrh