Sastojci: 250 g brašna, 2 kašike šećera, 500 ml mlaćenice, 2 jaja, 1 kašika rastopljenog maslaca, naribana korica limuna, 3 g sode bikarbone, 3 g praška za pecivo, po želji malo vanilin šećera ili cimeta.
Priprema:
1. Dobro umutite jaja sa šećerom i naribanom koricom limuna. U smjesu dodajte mlaćenicu i brašno u koje ste prethodno dodali prašak za pecivo i sodu bikarbonu te sve dobro izmiješajte.
2. Smjesu pustite da odstoji pola sata te zatim počnite sa pečenjem.
3. Smjesa je gušća od uobičajene, a najbolje je palačinke peći na tavi s debljim dnom na umjereno jako temperaturi bez dodavanja masnoća.
4. Palačinke treba okretati kad ugledate mjehuriće, ali tek kad puknu i formiraju otvorene rupice na površini palačinki.