Aromatična focaccia

po Vasa kuharica

Sastojci:

500 g glatkog brašna,

500 g oštrog brašna,

30 g šećera,

30 g svježeg kvasca,

30 g soli,

625 ml vode,

100 ml maslinovog ulja,

2-3 grančice ruzmarina,

1 glavica bijelog luka,

1 kašika krupne morske soli.

Priprema:

1. Rastopite šećer i kvasac s malo mlake vode. Dodajte ga u brašno zajedno sa soli (30 g) i umjesite izdašno tijesto s ostatkom vode (625 ml). Tijesto ostavite kod ugrijane rerne da se diže oko sat.

2. Kada se tijesto udvostručilo, premijesite ga još jednom. Uzmite pleh i malo ga pobrašnite. Tijesto razvucite do visine 1, 5 cm. Prebacite ga u pleh i premažite maslinovim uljem, pospite ruzmarinom i bijelim lukom te krupnom solju. Ostavite da se ponovno udvostruči na toplome mjestu. Pecite na 180 stepeni oko 30-35 minuta.

Preporučujemo