Vaša kuharica
  • GLAVNA JELA
  • DORUČAK
  • VEGETERIJANSKA JELA
  • DEZERTI
  • PIĆA
Vaša kuharica
  • GLAVNA JELA
  • DORUČAK
  • VEGETERIJANSKA JELA
  • DEZERTI
  • PIĆA

Austrijska slastica: Germknedle punjene Nutellom

po Vasa Kuharica 12/02/2018
0
FacebookTwitterPinterestWhatsapp

Germknedle (Germknodel) su austrijska slastica napravljena od dizanog tijesta, koje se puni džemom ili neki drugim namazom te kuha na pari, a obično poslužuje na prestižnim skijalištima u ovoj zemlji.

Sastojci:

500 grama bijelog brašna

7 g instant kvasca

1 čajna kašičica soli

65 grama šećera

70 grama otopljenog maslaca

250 ml punomasnog mlijeka

1 jaje

1 žumance

1 jaje

½ čajne kašičice ekstrakta vanilije

Sastojci za nadjev:

10 kašičica Nutelle

Priprema:

  1. Pomiješajte suhe sastojke (brašno, kvasac, so i šećer) s mokrima (maslac, mlijeko, jaje, dodatno žumance i ekstrakt vanilije) pa ih mijesite oko deset minuta. Trebali biste dobiti mekano i glatko tijesto koje nije ni previše ljepljivo ni previše suho.
  2. Stavite tijesto u plastičnu posudu, prekrijte ga krpom i pustite da se diže sat ili dva, dok se ne udvostruči njegov volumen. Što je prostorija toplija, to će se tijesto brže dići.
  3. Lagano pobrašnite podlogu na kojem ćete razvući tijesto. Tijesto razvucite u oblik kobasice te podijelite na deset jednakih komada.
  4. Svaki komadić tijesta izravnajte, u sredinu stavite kašičicu Nutelle, prekrijte drugu polovicu tijesta preko nadjeva i lagano utisnite rubove. Na isti način napravite ukupno 10 germknedli.
  5. Napravljene germknedle lagano pobrašnite, prekrijte krpom i pustite da se dižu još 30 do 60 minuta.
  6. Svaku Germnedlu trebali bi kuhati 15 minuta na pari. Ako nemate aparat za kuhanje na pari, zagrijte veliki lonac vode, preko njega stavite pamučnu bijelu krpu (bez ikakvih bojila) i zavežite krajeve da bude stabilna. Na krpu stavite knedle, pa ih prekrijte poklopcem ili drugim loncem, da vam ne pobjegne sva para.
  7. Preko vrućih germknedli prelijte rastopljeni maslac u koji ste dodali nešto cimeta i šećera.

 

 

 

Preporučujemo

Čoko tart s limunom i maslinovim uljem

16/08/2022

Galette od jabuka

10/08/2022

Zdravi zalogajčić sa jogurtom

10/08/2022

Keksići s bijelom čokoladom

10/08/2022

Čokoladna torta bez brašna, šećera i meda

09/08/2022

Sladoled s okusom meda

08/08/2022

Štrudle s kruškama

07/08/2022

Palačinke punjene Nutellom 

06/08/2022

Sladoled s bananom i cimetom

05/08/2022

Sladoled od kafe

03/08/2022

Popularno

  • 1

    Ukusni domaći kroasani

  • 2

    Čorba puna zdravlja

  • 3

    Gljive s lukom

  • 4

    Grčka salata sa sardinama

  • 5

    Slane kokos štangle

Oznake

badem banana biber bijeli luk brašno Cimet Gljive grašak hljeb Jabuka Jaja jaje Jogurt kakao kokos Krompir Limun Luk maslac Maslinovo ulje med meso mlijeko Mrkva Orah paprika paprike paradajz Patlidžan pavlaka Peršun piletina Puter Riža sir so tikvice tjestenina ulje voda vrhnje čokolada Šećer šampinjoni špinat
  • Facebook
  • Youtube

avaz-roto press d.o.o. - 2020


Povratak na vrh