Sastojci za baklavu: 

 

300 g šećera,

100 ml ulja,

100 g prezle,

3 jaja,

1 prašak za pecivo,

500 g očišćenih višanja,

14 komada gotovih jufki.

 

Za agdu: 

 

400 g šećera,

300 ml vode,

2 kašike soka limuna.

 

Priprema: 

 

  1. Pripremite agdu tako što ćete pomiješati vodu sa šećerom i kuhati oko 10 minuta, te dodati sok od limuna i kuhati još nekoliko minuta.

 

  1. Jaja umutite pjenasto. Dodajte šećer, ulje, prezlu i prašak za pecivo i sve izmiješajte. Tepsiju premažite uljem i poredajte sedam jufki, ali svaku premažite s dvije do tri kašike pripremljenog premaza od jaja. Na sedmu jufku stavite višnje. Ostavite nekoliko višanja za dekoraciju.

 

  1. Poredajte preostale kore tako što ćete svaku premazati filom od jaja, kao i prethodne. Baklavu prije pečenja izrežite na željene komade te pecite na 200 stepeni dok ne dobije lijepu rumenu boju.

 

  1. Kada se ohladi, poredajte po komadima višnje za dekoraciju i prelijte agdom koju ste prethodno pripremili. Služite tek kada sva agda upije i baklava se ohladi.