Ukusno voće koje malo ko ne voli, sjajan je sastojak za mnoštvo slatkih deserata. Možda ste mislili kako bananu možete pojesti samo sirovu i to je to. Ova slatka i mirisna delicija odlično se uklapa u veliki broj slatkih kolačića.
Sastojci za biskvit:
6 jaja
2 kašike vrele vode
150 g šećera u prahu
60 g brašna
50 g mljevenih oraha
vanilin šećer
Sastojci za fil:
400 ml mlijeka
puding od vanilije
200 g maslaca
150 g šećera u prahu
2-3 banane
3-4 kašike čokoladnih mrvica
Za ukras:
2 šlag kreme
2 kašike eurokrema
3 kašike mljevenih oraha
Priprema:
1. Pjenasto umutite žumanca sa 75 g šećera u prahu. Dodajte 2 kašike vrele vode i mutite dok se masa zgusne i postane bljeđa. Bjelanca umutite u čvrst snijeg, dodajte preostali šećer i vanilija šećer.
2. U umućena žumanca dodajte lagano brašno s mljevenim orasima. Postepeno dodavati snijeg od bjelanaca i pažljivo promiješajte tijesto. Pecite u plehu s pekpapirom na 180 stepeni oko 20 minuta.
3. Ispečenu koru odmah izrucite na krpu posutu šećerom i zarolajte u rolat.
4. Za fil skuhajte puding u 400 ml mlijeka i pustite da se ohladi na sobnoj temperature. Da vam se ne bi stvorila kora na pudingu, prespite ga malo šećerom.
5. Omekšali maslac umutite sa šećerom u prahu, postepeno sjedinite s pudingom. U fil dodajte čokoladne mrvice i dobro promiješajte, ostavite ga 30 minuta u frižideru. Razvijte krpu s biskvitom i nanesite fil preko čitavog biskvita. Banane ogulite, odstranite im krajeve i posložite jednu do druge na vrhu biskvita. Biskvit lagano urolajte i ukrasite šlag kremom, mljevenim orasima i rastopljenim eurokremom.