Banana rolat: Jednostavan i pouzdan recept za finu poslasticu

po Senan Dervisevic

Ukusno voće koje malo ko ne voli, sjajan je sastojak za mnoštvo slatkih deserata. Možda ste mislili kako bananu možete pojesti samo sirovu i to je to. Ova slatka i mirisna delicija odlično se uklapa u veliki broj slatkih kolačića. 

Sastojci za biskvit:

6 jaja

2 kašike vrele vode

150 g šećera u prahu

60 g brašna

50 g mljevenih oraha

vanilin šećer

Sastojci za fil:

400 ml mlijeka

puding od vanilije

200 g maslaca

150 g šećera u prahu

2-3 banane

3-4 kašike čokoladnih mrvica

Za ukras:

2 šlag kreme

2 kašike eurokrema

3 kašike mljevenih oraha

Priprema:

1. Pjenasto umutite žumanca sa 75 g šećera u prahu. Dodajte 2 kašike vrele vode i mutite dok se masa zgusne i postane bljeđa. Bjelanca umutite u čvrst snijeg, dodajte preostali šećer i vanilija šećer.

2. U umućena žumanca dodajte lagano brašno s mljevenim orasima. Postepeno dodavati snijeg od bjelanaca i pažljivo promiješajte tijesto. Pecite u plehu s pekpapirom na 180 stepeni oko 20 minuta.

3. Ispečenu koru odmah izrucite na krpu posutu šećerom i zarolajte u rolat.

4. Za fil skuhajte puding u 400 ml mlijeka i pustite da se ohladi na sobnoj temperature. Da vam se ne bi stvorila kora na pudingu, prespite ga malo šećerom.

5. Omekšali maslac umutite sa šećerom u prahu, postepeno sjedinite s pudingom. U fil dodajte čokoladne mrvice i dobro promiješajte, ostavite ga 30 minuta u frižideru. Razvijte krpu s biskvitom i nanesite fil preko čitavog biskvita. Banane ogulite, odstranite im krajeve i posložite jednu do druge na vrhu biskvita. Biskvit lagano urolajte i ukrasite šlag kremom, mljevenim orasima i rastopljenim eurokremom.