Zobeno brašno bogato je proteinima i vlaknima, a ima i visok nivo magnezija i ostalih minerala. Probajte napraviti domaći hljeb bez glutena.
Sastojci:
250 g zobenog brašna
180 ml bademovog mlijeka (nezaslađeno)
2 jaja
8 kašika meda,
pola kašičice soli
pola kašičice praška za pecivo
¾ kašičice sobe bikarbone
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 180 stepeni.
2. U velikoj zdjeli umutite jaja, med, bademovo mlijeko i so.
3. U zasebnoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu.
4. Dodajte suhe sastojke mokrima i dobro promiješajte. Smjesa će biti malo rijetka, ali bi trebala davati otpora.
5. Pustite smjesu da odstoji 5 minuta.
6. Stavite smjesu u kalup i pecite 40-45 minuta (ili dok čačkalica ne bude čista kad je zabodete).
7. Ostavite hljeb da se ohladi preko noći kako bi se što manje mrvio.
8. Savjet više: prije pečenja na vrh možete posuti cijele zobene pahuljice, susam ili bućine sjemenke radi boljeg okusa i izgleda, te kako biste dobili hljeb sa zobenim brašnom i sjemenkama.
9. Napomena: Hljeb bi se mogao mrviti više od običnog jer sadrži samo zobeno brašno.