Bez greške: Kako uvijek ispeći sočno i meko pile

po Vasa Kuharica

Ispeći cijelo pile mnogima se čini nemoguća misija jer ne znaju kako da meso na kraju bude sočno i mekano, a korica hrskava.

Sastojci:

jedno pile od oko jednog kilograma

maslinovo ulje ili omekšani maslac

1 kašika soli

biber

limun, prema želji

svježe začinsko bilje, ono koje najviše volite

čehno bijelog luka

Priprema:

  1. Pećnicu je potrebno zagrijati na 230 stepeni, a zatim stavite sve sastojke na jedno mjesto i krenite s pripremom. Ako čistite pile sami, sve unutarnje organe možete spremiti za kuhanje juhe ili temeljca. Inače ga je dovoljno samo oprati pa posušiti papirnatim ručnicima od viška vode.
  1. Utrljajte maslac ili maslinovo ulje pa izdašno posolite. Ako se pitate zašto prvo ulje pa so, to je zato što će se so bolje zadržati i tako će korica na mesu biti hrskavija.
  2. Opcionalne namirnice poput limuna, bijelog luka i začina stavite u unutrašnjost pileta, a prsa u posudi za pečenje trebaju stajati prema gore. Kada se pećnica zagrije, smanjite temperaturu na 200 stepeni i pecite oko 50 minuta ili još malo duže ako vam se čini da nije gotovo.
  3. Nakon što se ispeklo, pile stavite na dasku za rezanje pa pustite da odstoji 15 minuta. Za to vrijeme taman stignete složiti salatu ili postaviti sto. Nakon što razrežete meso i objedujete, ostatke u frižideru možete držati nekoliko dana, a u zamrzivaču oko tri mjeseca.

 

 

Preporučujemo