Bez kuhanja: Čokoladni puding koji snižava loš holesterol

po Vasa Kuharica

U zdravoj prehrani ima mjesta i za ukusni puding, a naročito ako ga pravimo uz dodatak kvalitetnih namirnica poput chia sjemenki, voća i kakao praha. Uz chia sjemenke svaku tekućinu moguće je pretvoriti u ukusan puding. Riječ je o supernamirnici biljnog porijekla koja je bogata omega 3 i omega 6 masnim kiselinama, bjelančevinama i prehrambenim vlaknima. Konzumacija ove namirnice smanjuje loš holesterola u krvi, potiče probavu te osigurava dužu sitost. Upravo zato nameće se kao izvrsni saveznik u prehrani osoba koje žele zdravo smršavjeti, ili održati svoju težinu.

Pomiješa li se sa zdravim izvorima šećera poput banana ili datula, te organskim kakaom, pretvara se u ukusan doručak, međuobrok ili desert.

Sastojci:

150 ml mlijeka od orašastih plodova po želji

2 kašike chia sjemenki

2 kašike sirovog kakao praha

2 zrele banane

pola čajne kašičice ekstrakta vanilije (po želji)

Priprema:

  1. Ubacite chia sjemenke u mlijeko od orašastih plodova i pustite da bubre oko 20 minuta. Možete upotrijebiti rižino i kokosovo mlijeko ili čak vodu.
  2. Kada chia sjemenke nabubre prebacite smjesu u blender, pomiješajte s bananama, kakao prahom i ekstraktom vanilije. Miksajte dok ne dobijte glatku smjesu.
  3. Puding će biti slađi ako iskoristite zrele banane pune šećera, a umjesto banana možete izmiksati i komadiće datula ili nekog drugog voća po želji.
  4. Puding ukrasite orašastim plodovima.

Savjet plus:

Puding će imati još bolji okus ako ga ohladite u frižideru prije konzumacije.

Preporučujemo