Švarcvald torta je mnogima omiljena poslastica, ali u avanturu njene izrade ne usude se upustiti početnice u kuhinji. Međutim, da klasična kombinacija višanja, čokolade i fine kreme od slatke pavlake može biti pojednostavljena, a opet ukusna, dokazuje recept za poznati desert koji ne zahtijeva čak ni uključivanje rerne.
Sastojci:
500 g piškota,
425 g višanja iz kompota,
pola šolje džema od višanja,
250 ml hladne kafe,
900 ml slatke pavlake za šlag,
1 kašika šećera,
1 kašičica ekstrakta vanilije,
5 dkg narendane čokolade za kuhanje.
Priprema:
- Višnje iz tegle procijedite i sačuvajte sirup, potom u njega dodajte hladnu kafu i dobro promiješajte.
- Procijeđene višnje nasjeckajte na sitne komadiće i pomiješajte ih sa džemom u homogenu smjesu.
- U slatku pavlaku dodajte kašiku šećera i ekstrakt od vanilije pa umutite u čvrsti šlag.
- Pripremite pleh na koji ćete slagati sastojke i koji će vam stati u frižider. Odvojite 6 piškota (ili po potrebi, u zavisnosti od veličine pleha) i svaku kratko umočite u mješavinu kafe i sirupa pa je potom odložite na pleh, isto uradite s ostalih pet piškota slažući ih jednu pored druge.
- Na piškote stavite mješavinu džema i višanja u tankom sloju, potom dodajte umućenu slatku pavlaku i ponovite isti redoslijed slaganja dok ne potrošite piškote kojima ćete da završite desert.
- Tortu stavite u frižider na 3 sata, potom je premažite ostatkom pavlake i obilno pospite narendanom čokoladom.