Ova torta je primjerena za osobe s celijakijom, alergijom i intolerancijom na gluten. Sadrži visoki udio vlakana, izvor je mononezasićenih te 3 i 6 omega masnih kiselina, sadrži vitamine A, D, E, tiamin, folat i vitamin B6 te željezo, bakar, kalcij, kalij, mangan, cink i magnezij.
Sastojci:
250 g mljevenog maka
250 g smeđeg šećera
150 g maslaca
6 jaja
1 prašak za pecivo
0, 3 dl ruma
2 dl slatkog vrhnja
200 g čokolade za kuhanje
voćni džem po želji
Priprema:
- Umutite bjelanca sa šećerom, a u isto vrijeme otopite maslac dok ne postane tekući.
- Žumanca, maslac i i mak dodajte u bjelance lagano miješajući kašikom.
- Pecite u pećnici 40 minuta na 180 stepeni.
- Za pripremu ganche preljeva prokuhajte slatko vrhnje te dodajte čokoladu za kuhanje.
- Tortu premažite džemom. Kada se ohladi pospite ganache preljevom.