Bezglutenska torta od maka i čokolade

po Vasa Kuharica

Ova torta je primjerena za osobe s celijakijom, alergijom i intolerancijom na gluten. Sadrži visoki udio vlakana, izvor je mononezasićenih te 3 i 6 omega masnih kiselina, sadrži vitamine A, D, E, tiamin, folat i vitamin B6 te željezo, bakar, kalcij, kalij, mangan, cink i magnezij.

Sastojci:

250 g mljevenog maka

250 g smeđeg šećera

150 g maslaca

6 jaja

1 prašak za pecivo

0, 3 dl ruma

2 dl slatkog vrhnja

200 g čokolade za kuhanje

voćni džem po želji

Priprema:

  1. Umutite bjelanca sa šećerom, a u isto vrijeme otopite maslac dok ne postane tekući.
  2. Žumanca, maslac i i mak dodajte u bjelance lagano miješajući kašikom.
  3. Pecite u pećnici 40 minuta na 180 stepeni.
  4. Za pripremu ganche preljeva prokuhajte slatko vrhnje te dodajte čokoladu za kuhanje.
  5. Tortu premažite džemom. Kada se ohladi pospite ganache preljevom.

Preporučujemo