Sastojci za kore:
40 dkg glatkog brašna,
10 dkg šećera,
1/2 praška za pecivo,
1 jaje,
3 kašike kiselog vrhnja,
12 dkg margarina.
Za kremu:
1/2 l mlijeka,
6 kašika brašna,
10 dkg šećera,
2 vanilin šećera,
15 dkg margarina,
10 dkg šećera u prahu.
Priprema:
- Za prhke kore umijesiti od svih sastojaka glatko tijesto, oblikovati kuglu pa je omotanu prozirnom folijom i odložiti u frižider na 30 minuta.
- Za kremu pomiješati šećer, brašno i vanilin šećer sa jednim dijelom mlijeka (može i pjenjačom), ostatak mlijeka pustiti da zakuha. Smanjiti vatru pa u vrelo mlijeko ukuhati smjesu od šećera i brašna uz neprestano miješanje pjenjačom. Kuhati dok se krema ne zgusne (3-4 minute).
- Ohladiti pa u prohlađenu kremu umiješati mikserom margarin izrađen sa šećerom u prahu. Pustiti kremu na hladnom dok se pripremaju kore.
- Tijesto koje je odležalo, podijeliti na 4 jednaka dijela. Papir za pečenje opcrtati pa izrezati na veličinu srednjeg pleha na kojem će se kore peći i to napraviti u dva primjerka jer vam više od toga neće trebati.
- Svaki dio tijesta malo premijesiti rukama, položiti na sredinu izrezanog papira za pečenje pa ravnomjerno razvaljati valjkom za tijesto na debljinu 3 mm. Tijesto s papirom za pečenje oprezno prebaciti na pleh za pečenje po kojem ste izrezali papir, ali s naopačke strane. Položite je na dno pleha i oprezno ga ugurajte u rernu zagrijanu na 180 stepeni. Koru treba peći 10 minuta.
- Oprezno koru skliznuti s lima na pladanj kako bi se ohladila. Okrenite i skinite papir za pečenje, jer on će vam trebati za treću koru po redu.
- Svaku koru poškropite sa malo vrućeg mlijeka pa tek onda krenite mazati kremu, podijeljenu na 4 dijela. Kora, krema, kora, krema, kora, krema. Svaku koru nakon što ju stavite na kremu treba malo pritisnuti dlanovima kako bi se fino prilijepila uz kremu. Na kraju po kremi možete naribati bijele čokolade ili posuti kokosa.