Shawarma je bliskoistočno mesno jelo koje je po svojem izgledu i tehnici pripreme rođak grčkog gyrosa i turskog kebaba. Ova vrsta jela se obično peče na okomito postavljenom ražnju koji se polako okreće, a strujanje zraka nježno termički obrađuje meso bez isušivanja. Kad je meso ispečeno, ono se reže i miješa s povrćem i umakom po želji te poslužuje u zagrijanoj pogači, tortilji i na tanjiru s prženim krumpirima.
Sastojci za pileću shawarmu: 4 otkoštena pileća zabatka bez kože, 2 kašike maslinova ulja, 2 kašike limunova soka, 2 čehna bijelog luka, 1 kašičica mljevenog kardamoma, 1 kašičica mljevenog kumina, pola kašičice kurkume u prahu, pola kašičice dimljene crvene paprike u prahu, polakašičice crnog bibera, pola kašičice soli, četvrtina kašičice mljevenog korijandera u prahu, četvrtina kašičice cimeta u prahu, četvrtina kašičice đumbira u prahu, četvrtina kašičice muškatnog oraščića.
Priprema:
1. Na zagrijanu tavu dodajte mljeveni kardamom, kumin, crvenu papriku u prahu, kurkumu, cimet, đumbir, muškatni oraščić i korijander. Tostirajte mljevene začine minutu-dvije dok ne počnu otpuštati aromu.
2. Uklonite s vatre i umiješajte ostale sastojke za marinadu – nasjeckani bijeli luk, maslinovo ulje, limunov sok te so i biber.
3. Dobivenu smjesu utrljajte u otkoštene pileće zabatke bez kože. Stavite u frižider na barem tri sata ili preko noći.
4. Tako pripremljenu i mariniranu piletinu narežite na tanke trakice. Jedan kraj mesa nabodite na jedan metalni štapić za ražnjiće, a drugi kraj na drugi štapić. Ponavljajte postupak dok dobar dio štapića nije ispunjen mesom.
5. Na nešto dublju posudu za pečenje od lijevanog željeza položite metalne štapiće s trakicama piletine. Važno je da ražnjići vise nad posudom, a ne da dodiruju dno.
6. Stavite posudu za pečenje s mesom na zagrijani roštilj i pecite meso oko pet minuta. Okrenite ražnjiće i pecite još pet minuta s druge strane odnosno dok se termički ne obradi do kraja.
7. Pustite da se meso odmori nekoliko minuta, a potom ga poslužite uz prilog po želji.