Boem torta za desert

po Vasa kuharica

Sastojci za sve kore:

5 bjelanaca,

120 g šećera,

kašika kaka,

kašika brašna,

na vrh noža praška za pecivo,

150 g oraha.

Prvi fil:

10 žumanaca,

150 g šećera,

3 kašike brašna,

2 kesice vanillin šećera,

1/2 l mlijeka, 250 g maslaca.

Drugi fil:

3 jaja,

5 žumanaca,

200 g čokolade,

250 g maslaca,

250 g šećera u prahu.

Priprema:

1. Umutite bjelanca, dodajte šećer kašiku po kašiku i na kraju stavite kakao, orahe i brašno s praškom za pecivo. Ispecite na taj način tri kore i ohladite ih.

2. Za prvi fil izmiješajte žumanca, šećer i vanilin šećer, i skuhajte u prokuhanom mlijeku da dobije gustinu. Ohladite i dodajte umućen maslac.

3. Za drugi fil na pari skuhajte dok se ne zgusnu umućena jaja i žumanca s čokoladom. U ohlađen fil dodajte posebno umućen maslac sa šećerom u prahu.

4. Tortu filujte tako da na prvu koru stavite prvi fil (žuti), pa preko njega drugi (tamni). Isto ponovite i s ostale dvije kore. Dekorirajte po želji.

Preporučujemo