Bogata jesenska slatko-slana pita: Brzinski tart od rikote

po Senan Dervisevic

Tartovi su izrazito popularni jer su jednostavni za pripremiti, a vrlo ukusni. Priprema ovog tarta traje najduže sat vremena, a svako ko ga proba neće se moći zasititi.

Sastojci:

  • 150 g brašna
  • prstohvat soli
  • 75 g maslaca
  • 25 g mljevenih badema
  • 2-3 kašikice hladne vode

Nadjev:

  • 80 g smeđeg šećera
  • 4 žumanjka
  • žličica arome vanilije
  • 500 g ricotta sira, kašikica meda

Priprema:

Kalup za tart premažite maslacem i pospite brašnom.
Od prosijanog brašna, malo soli i maslaca umijesite mrvičastu smjesu. Umiješajte bademe i dodajte onoliko hladne vode koliko je potrebno kako biste umijesili tijesto. 

Stavite ga na pobrašnjenu radnu površinu, razvaljajte te obložite dno i uglove kalupa. Pokrijte tijesto papirom za pečenje, ispunite kuglicama za pečenje i stavite u hladnjak na 30 minuta.

Podlogu od tijesta pecite na 190°C oko 15 minuta, maknite kuglice i papir, pa pecite još pet minuta.

Umiješajte žumanjke i vaniliju u ricottu, dodajte šećer i med, izmiješajte i smjesu stavite na podlogu od tijesta.

Pecite u pećnici oko 25 minuta dok se smjesa ne stisne.

Preporučujemo