Cheesecake je popularan desert koji dolazi u mnogo različitih varijacija.

Sastojci za bazu:

150 g Oreo keksa

40 g Nutelle

40 g rastopljenog maslaca

30 g tostiranih lješnika

 

Za punjenje:

2 jaja

50 g šećera

250 g mascarponea

60 g krem sira

5 g želatine

80 g Nutelle

40 g tamne čokolade

2 dl šlaga

Čokoladna jaja za dekoraciju.

 

Priprema:

 

  1. Potrebno je prvo napraviti bazu. U multipraktiku usitnimo kekse i tostirane lješnike.
    Nutellu i maslac otopimo i izmiješamo s keksima i lješnicima. Dobro utisnemo u dno kalupa te uzdignemo i prema stranicama. Ostavimo u frižideru.
  2. Želatinu u granulama prelijemo s dvije i po kašike vode i ostavimo da naraste.
  3. U vatrostalnu posudu stavimo 2 jaja i 30 g šećera pa ih skuhamo na pari tako što postavimo iznad posude s kipućom vodom i miješamo mikserom iznad pare 10 minuta. Skinemo s pare i dodamo mascarpone na sobnoj temperaturi te želatinu koju smo rastopili.
  4. U jednoj posudi izmiješamo mikserom 60 g krem sira i 20 g šećera. Umiješamo polovicu smjese s jajima.
  5. Umutima šlag i laganim pokretima, pazeći da sačuvamo što više zraka umiješamo i polovicu šlaga. 6. Rastopimo Nutellu i čokoladu te im dodamo drugu polovicu smjese s jajima. Dodamo i drugu polovicu šlaga pazeći također da sačuvamo laganu teksturu.
  6. U ranije pripremljen kalup ulijemo prvo smjesu s Nutellom te stavimo 5 minuta u zamrzivač da se malo stisne da bi nam slojevi ostali razdvojeni. Potom ulijemo bijelu smjesu te stavimo u frižider, najmanje 2-3 sata ili preko noći. Ukrasimo po želji.