Sastojci:
2,5 dl mlijeka,
130 g brašna,
jedno jaje,
80 g mljevenih oraha,
20 g šećera,
kašičica cimeta,
vanilin šećer,
1/4 kašičice soli i ulje za pečenje.
Za šato:
3 dl bijelog vina,
2 žumanca,
2 kašike meda.
Priprema:
- U većoj posudi pomiješajte jaje i so pa postepeno dodajte brašno i mlijeko. Kada umutite smjesu za palačinke, kutlačom je sipajte na zagrijano ulje u tavi pa ravnomjerno razlivajte. Kad se donja strana zapeče, okrenite palačinku na drugu stranu i kratko je zapecite, izvadite i odmah stavite sljedeću.
- Palačinke filujte dok su vruće: pomiješajte orahe, cimet, šećer i vanilin šećer, sipajte pomalo, pa urolajte palačinku ili je presavijte u trougao.
- Preljev ćete pripremiti tako što ćete u manjoj šerpi pomiješati žumanca i med, a zatim sipati vino i na umjerenoj temperaturi kuhati nekoliko minuta, pa preliti preko palačinki. Servirajte toplo.