Bolje od krompira: Pire od batata

po Vasa Kuharica

Batat ili slatki krompir može vam pomoći u potpunosti zamijeniti ugljikohidrate iz krompira mnogo zdravijim ugljikohidratima. Preporučuje se čak i osobama koje zbog zdravstvenih razloga poput dijabetesa moraju izbjegavati šećer ili onima koji žele izgubiti na težini.

Sastojci:

400 – 500 g batata

2 – 4 kašike maslaca ili ulja

1 kašičica soli

1 čehno bijelog luka

1 kašika maslinovog ulja

100 mlijeka (ili vode)

Začini: muškatni orašćić i biber

Priprema:

  1. Batat možete oguliti prije kuhanja ili ga kuhati s korom, a zatim oguliti i usitniti. Kuhajte batat u na srednjoj temperaturi dok unutrašnjost ne postane mekana (otprilike 30-40 minuta). Još bolja opcija je kuhanje batata na pari kako biste zadržali aromatičan okus.
  2. Kada je kuhan, batat procijedite i zgnječite uobičajenom gnječilicom za krompir. Ako vam nije pri ruci, možete se poslužiti štapnim mikserom ili čak blenderom.
  3. Dodajte maslac, začine, ulje, bijeli luk (ako želite) i mlijeko te sve dobro izgnječite ručno ili umutite ručnim mikserom.
  4. Za vegansku verziju koristite ulje umjesto maslaca i vodu umjesto mlijeka. Po potrebi dodajte još tekućine ili ulja/maslaca po svome ukusu te dok ne budete zadovoljni gustoćom i teksturom pirea.
  5. Pire možemo poslužiti uz sva jela te dodati u kremastu juhu od povrća ili bundeve za idealan i zdrav obrok bogat vitaminima, mineralima i brzo raspoloživom energijom.

Preporučujemo