Bosanska halva

po Vasa kuharica

Sastojci:

125 ml suncokretovog ulja,

250 g brašna,

2 kašike oraha.

Za agdu: 

200 g šećera,

125 ml vode,

125 ml mlijeka.

Priprema

1. Skuhajte sve sastojke za agdu.

2. U šerpi zagrijte ulje te na dobro zagrijano ulje dodajte brašno i pržite ga, stalno miješajući dok ne porumeni, tj.dok ne dobije bronzanu boju.

3. Potom lagano dodajite agdu neprestano, ali oprezni miješajući. Miješajte dok smjesa ne postane gusta i dok se ne počne odvajati od zidova posude. U tom trenutku dodajte orahe i promiješajte.

4. Lagano dubokom kašikom ili kašikom za sladoled vadite halvu i servirajte na tanjir.

5. Po zelji halvu mozete posuti šećerom u praku,vanilin šećerom ili mljevenim orasima.

Posluživanje: Posuzite dok je još topla. Halva može stajati u frižideru nekoliko dana.

 

Preporučujemo