Bosanska kalja

po Vaša Kuharica

Sastojci:

1 kg bravetine

40 dkg luka

10 dkg masnoće

4 dkg soka od paradajza

0,7 dkg mljevene paprike

0,2 dkg kima

1 kg slatkog kupusa

2 dkg soli

0,3 dkg mljevenog bibera

1 dkg bijelog luka

1 dkg zelenog peršuna

1 dl kiselog vrhnja

Priprema:

  1. Meso oprati i isjeći na osam komada. Luk sitno isjeckati i na vreloj masnoći popržiti da malo požuti. Dodati papriku, paradajz, bijeli luk i polovinu sjeckanog peršuna. Sve još malo popržiti.
  2. Dodati meso, posoliti, doliti malo vode i dinstati da bude napola mekano. Glavu kupusa izrezati na četiri dijela, duž korijena tako da se lišće korijena drži i složi na meso da korijen dođe dolje.
  3. Sve zaliti supom da pokrije meso, posuti biberom i dinstati poklopljeno dok se kupus i meso ne smekšaju.
  4. Pri serviranju kalju posuti kiselim vrhnjem i sjeckanim peršunom.

Za prilog poslužiti kuhani slani krompir.

Preporučujemo