Sastojci:

 

1,5 kg miješane ribe,

1 dl maslinovog ulja,

2 glavice luka,

200 g paradajza,

5 čehna bijelog luka,

1 veza peršuna,

list celera,

list lovora,

ruzmarin,

1 limun,

1 kašika vinskog sirćeta,

so, biber, palenta.

 

Priprema:

 

  1. Očišćenu ribu isjeći na komade. Posoliti, pobiberiti, poprskati limunom i ostaviti nekoliko minuta da očvrsne.

 

  1. Luk narezati na listiće i popržiti na maslinovom ulju. Dodati mu oguljen i isjeckan paradajz i sve začine, sitno sjeckani peršun, celer i lovorov list. Na to dodati mariniranu ribu. Propržiti, sipati malo vode, sirćeta, posoliti i pobiberiti.

 

  1. Dinstati oko 20 minuta i s vremena na vrijeme protresti posudu. Gotov brodet posuti sjeckanim peršunom i kao prilog poslužiti palentu.