Sastojci za tijesto: 3 šoljice brašna, pola kašičice soli, 2 kašičice praška za pecivo, 1 šoljica sirovog kakaa, 4 jaja, 1 šoljica otopljenog i ohlađenog maslaca, 1 šoljica šećera ili meda, 2 kašičice ekstrakta vanilije, 3/4 šoljice mlijeka, 1 kašičica cimeta, 1 šoljica komadića čokolade. Krema: 250 g mascarpone sira, 150 g pirea od tikve, 75 g šećera u prahu, kašičica ekstrakta vanilije. Začini: cimet, mljeveni đumbir, muškatni oraščić, mljeveni klinčić.
Priprema:
1. Istopite maslac na laganoj vatri i ostavite ga da se malo prohladi.
2. U jednoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke brašno, so, cimet, kakao,prašak za pecivo.
3. U drugoj zdjeli mikserom zamutite jaja dok ne postanu pjenasta. Dodajte šećer ili med, vaniliju, mlijeko i otopljeni i ohlađeni maslac i opet izmiješajte. Suhe sastojke dodajte u mokre i sve lijepo izmiješajte dok ne nastane jednolična struktura.
4. Na kraju dodajte nasjeckane komadiće čokolade.
5. Obložite tepsiju papirom za pečenje i zagrijte rernu na 180 stepeni. Dok se rerna grije, pripremite kremu od sira i bundeve.
6. Pomiješajte mascarpone, šećer u prahu, ekstrakt vanilije i začine, dodajte pire od tikve i sve mikserom sjedinite u jednoličnu, kremastu smjesu.
7. Na papir za pečenje ravnomjerno rasporedite smjesu za browniese, a na nju stavite smjesu sira i tikve.
8. Viljuškom malo izmiješajte gornji i donji dio, tako da nastanu lijepe šare na kolaču. U prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni pecite kolač oko 35 minuta.