Sastojci: Francuski baget, maslinovo ulje, čehno bijelog luka, 100 tanko rezanog suhog mesa, 100 g mozzarelle.
Pesto: 3 šolje lišća bosiljka, 3 čehna bijelog luka, 100 g parmezana, 20 g pinjola, 1 dl maslinovog ulja, pola kašičice soli.
Priprema:
1. Operite listove bosiljka, izmiksajte ih u blenderu s bijelim lukom i pinjolima. Dodajte parmezan, postepeno dolivajte maslinovo ulje i još miksajte da se sve sjedini u masu poput majoneze. Po potrebi dodajte još soli ili ulja.
2. Francuski baget narežite na kriške. Pomiješajte maslinovo ulje i sitno sjeckan bijeli luk i tom mješavinom premažite hljeb. Zapecite pet minuta u rerni. Kada se hljeb ohladi, premažite ga pestom od bosiljka.
3. Suho meso narežite, pa stavite po tri-četiri tanka komada na svaki komad hljeba. Prekrijte s malo mozzarelle i vratite nazad u rernu da se sir otopi.