Pileći bataci idealni su za pripremu brzinskog ručka. Potrebno ih je samo premazati aromatičnim preljevom, dodati im hrskavu koricu od prezle i začinskog bilja, pa ih ubaciti u pećnicu.
Sastojci:
8-10 pilećih bataka
2 šoljice prezle
4 kašike peršuna
2 kašičice slatke crvene paprike
2 kašičice bijelog luka u granulama
1 kašičica sušenog origana
2 kašičice soli
3 kašike senfa
200 g maslaca
biber
Priprema:
- Pećnicu zagrijte na 200 stepeni.
- Maslacem premažite posudu u kojoj ćete peći batke, a zatim u posebnoj posudi pomiješajte prezlu, sitno ribani parmezan, sitno sjeckani peršun, origano, slatku papriku i bijeli luk u granulama. Dodajte so i biber, pa sve dobro promiješajte.
- U posudi otopite maslac, dodajte mu senf i sve dobro promiješajte.
- Batke premažite mješavinom senfa i maslaca, a zatim ih uvaljajte u mješavinu s prezlom.
- Posložite batke u posudu za pečenje.
- Pecite oko sat jedan vremena ili dok ne poprime zlatnu boju.