Neodoljivi miris ovih muffina će vas očarati. Sočni i meki uljepšat će dan svakom ko ih proba
Sastojci:
300 g brašna od cijelog pšeničnog zrna
3/4 kašičice sode bikarbone
3/4 kašičice krupnije soli
3 velike ili 4 manje zrele banane
200 g smeđeg šećera, a može i bijeli
60 ml kisele pavlake s niskim procentom masnoće
2 jaja
110 g otopljenog putera
kašičica vanilinog ekstrakta
po želji suho grožđe, cimet, muškatni oraščić, sjeckani orasi
Priprema:
- Zagrijati rernu na 180 stepeni. Podmazati kalupe i ostaviti ih na stranu.
- U posudi izmiješati brašno, sodu bikarbonu i so pa i to ostaviti na stranu.
- U većoj posudi izgnječiti banane, ali da ostanu komadići banane, dodati šećer, otopljeni puter, umućena jaja, kiselu pavlaku i tečni vanilin ekstrakt. Pažljivo umiješati smjesu od brašna, da nema suhih mjesta, ali da bude grudvičasto.
- Kalupe puniti do 2/3 pa staviti da se peku oko 20 do 25 minuta, ili dok vam čačkalica ne bude čista kada zabodete u sredinu.