Čokoladne oblatne dobro su poznata i brza slastica koju vjerovatno svi poznajemo. S obzirom na jednostavnost njihove izrade, može ih napraviti bilo ko – od potpunih početnika do iskusnih kuharica.
Sastojci:
300 g šećera
300 ml mlijeka
250 g margarina
3-4 štanglice čokolade
200 g mljevenih oraha
200 g mljevenog keksa
1 pakiranje oblatni
Priprema:
1. U posudi za kuhanje zagrijte šećer i mlijeko do vrenja, a zatim dodajte margarin izrezan na kockice i razlomljenu čokoladu, pa uz stalno miješanje kuhajte još 10 minuta.
2. Sklonite s vatre i dok je još mlako dodajte orahe i kekse.
3. Filom premažite listove oblatni, pokrijte čistom kuhinjskom krpom i poklopite težim predmetom.
4. Ostavite da odstoje preko noći i režite tek kada se oblatne dobro stegnu.