Sastojci:

 

3 pudinga od vanilije,

300 g keksa,

9 kašika šećera,

1 l mlijeka,

200 g maslaca,

1 kiselo vrhnje,

100 g čokolade za kuhanje,

5 banana,

300 ml vrhnja za šlag,

maslac za premazivanje tepsije.

 

Priprema:

 

  1. Puding i šećer pomiješajte s malo mlijeka, a ostatak mlijeka stavite da se kuha. Pripremljeni puding dodajte u uzavrelo mlijeko i nastavite kuhati.

 

  1. Sklonite s vatre i odmah dodajte maslac sobne temperature i kiselo vrhnje, sjedinite. Dodajte keks koji ste ranije izlomli i promiješajte.

 

  1. Odvojite pola smjese i u jedan dio, dodajte usitnjenu čokoladu, miješajte dok se ne istopi.

 

  1. Tepsiju (31×35 cm) premažite istopljenim maslacem. Još vruću smjesu s čokoladom rasporedite po dnu tepsije. Banane režite po dužini i slažite preko smjese. Drugi dio, svjetliji, premažite preko banana.

 

  1. Ostavite da se ohladi. Umutite vrhnje za šlag i premažite kolač. Stavite u frižider da kolač prenoći.