Sastojci:

 

4 jajeta,
50 dkg pirea od kestena,
20 dkg oštrog brašna,
10 dkg šećera,
15 dkg maslaca,
2 kašičice praška za pecivo,
4 kašike ruma,
malo prezle.

 

Sastojci za glazuru:

 

15 dkg čokolade,
7 dkg maslaca,
1 kašičica suncokretovog ulja.

 

Priprema:

 

  1. Za početak pripremite određene namirnice i kalup za pečenje. Maslac rastopite na nižoj temperaturi. Brašno pomiješajte s praškom za pecivo. Odaberite kalup za pečenje po svojoj želji (za kuglof, okrugli, standardni), premažite ga s malo maslaca i posipajte prezlom.

 

  1. Umutite jaja, ubacite u njih šećer i miksajte nekoliko minuta, dok se smjesa ne udvostruči i postane svijetla. Zatim jajima i šećeru dodajte rastopljen i malo rashlađen maslac. Dodajte pire od kestena, rum i sve promiješajte kuhačom. U smjesu umiješajte brašno s praškom za pecivo.

 

  1. Ulijte smjesu u kalup, stavite ga u rernu zagrijanu na 180 stepeni i pecite 30 minuta. Biskvit je gotov kad se počne odvajati od kalupa. Izvadite kolač iz rerne i pustite da se ohladi.

 

  1. Kad je kolač hladan, napravite glazuru. U zdjelu stavite izlomljenu čokoladu, maslac narežite na tanke listiće te dodajte kašiku ulja. Stavite sve na laganu vatru i zagrijavajte uz miješanje. Kad se čokolada i maslac rastope i povežu, maknite glazuru s vatre i prelijte je preko kolača.